Pienlainoja koskevan lainsäädännön kiristyminen on poikinut uusia palveluja rahoitusalalle

15.9.2014

Kesäkuun 2013 alussa voimaan astuneen kuluttajansuojalain sekä korkolain muutosten mukana pikavippi– eli lyhytaikaiset kertaluottopalvelut poistuivat Suomen rahoitusmarkkinoilta lähes kokonaan. Lakimuutoksen tuloksena lyhytaikaisille alle 2000 euron kuluttajalainoille asetettiin 50,5 prosentin vuosikorkokatto. Talouselämä kertoo pikavippiyhtiöitä käsittelevässä artikkelissaan (11.9.2014), että kyseisen lakimuutoksen myötä suomalaisilla rahoitusmarkkinoilla on virinnyt paljon uudentyyppisiä palveluja, jotka täyttävät pikaluottojen poistumisesta aiheutuneen kuluttajalainojen mentävän raon. Talouselämä-lehden haastattelema Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Juha Jokinen myöntää, että luottopalveluilla on kysyntää, koska äkillinen taloudellisen avun tarve on kuluttajille todellinen.

Talouselämä kirjoittaa, että maksuhäiriömerkintöjä tilastoivan Asiakastiedon mukaan maksuhäiriöt ovat laskeneet vuoden 2013 puolivälin jälkeen ja että ilmiöllä on yhteys pienlainoja koskevaan lakimuutokseen. Lainasto julkaisi aiheesta jutun viime vuoden lokakuussa, analysoiden suomalaisten velkaantumisastetta vuonna 2012 sekä pikavippien osuutta siitä. Kävi ilmi, että pikavipit edustivat noin yhtä prosenttia kaikista maksuhäiröimerkinnöistä eli ongelma ei lähtökohtaisestikaan ollut suuri.

Pikaluottoyhtiöt siis vastaavat edelleen kuluttajan tarpeeseen saada luottoa nopeasti ja ilman takaajaa. Yhtiöt ovat tuoneet markkinoille uudenmuotoisia palveluja perusidean pysyessä samana. Pikavipit ovat useimmilla yhtiöillä muuntuneet joustaviksi luotoiksi, mikä tarjoaa myös kuluttajalle enemmän vapauksia. Kuluttajalla on mahdollisuus hallita ottamaansa luottoa, nostettavien erien suuruutta sekä lainan takaisinmaksua. Toinen kuluttajan arkea helpottava uusi palvelu on hyödykesidonnainen prepaid-maksukortti. Kyseinen kortti toimii perinteisen luottokortin tapaan, mutta sille ladataan käytettävissä oleva summa etukäteen, jolloin ei koidu päänvaivaa esimerkiksi luottorajan ylittämisestä tai yllättävistä luottokorttilaskuista.

Lainasto kertoo avoimesti kaikki luotosta aiheutuvat kulut ennen nostoa. Tutustu tarkemmin kuluttajaluottotuotteisiin Lainaston Lainaa-sivulla.

 

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat aina ensimmäisten joukossa kuulla ajankohtaisista aiheista sekä vetovoimaisista tarjouksista.

Hemmottelemme toisinaan kaikkia uutiskirjeemme tilanneita myös mukavilla arvonnoilla. Voit peruuttaa tilauksen milloin vain.

Uutiskirjeen tilaamalla hyväksyt tietosuojaselosteemme. Voit halutessasi peruuttaa tilauksen koska tahansa uutiskirjeen linkistä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.