Kulutusluottotutkimus: Joka kolmas suomalainen elää yli varojensa

27.10.2014

Lainaston TNS Gallupilla lokakuussa teettämän tutkimuksen mukaan yli 30 prosenttia suomalaisista on viimeisen kahden vuoden aikana elänyt ainakin kerran yli varojensa. Tutkimuksesta selviää myös, että ennakkoasenteet ja harhaluulot pikavippejä kohtaan istuvat tiukassa vaikka todellisuudessa esimerkiksi pienten lainasummien kohdalla pankkien perimät maksut eivät juurikaan eroa pienlainayhtiöiden tarjoamien luottojen kuluista.

Joka kolmas vastaaja myöntää pankkitilin menneen punaiselle loppukuusta eli tulot eivät ole riittäneet elämiseen tai suunnittelemattomia kuluja on ilmaantunut. Suurin osa ilmoitti yllättävien kulujen kohdalla kääntyvänsä ensisijaisesta perheen ja muun lähipiirin puoleen. Palkkaennakon mahdollisuutta on hyödyntänyt lähes joka kymmenes.

Kyselystä käy ilmi myös etteivät kuluttajien tiedot pikavipeistä vastaa todellisuutta. Yli puolet vastaajista ei tiennyt, että pankin 500 euron kulutusluoton ja saman suuruisen pikavipin kustannukset ovat suurin piirtein samalla tasolla. Suurin osa vastaajista oli yllättynyt kuullessaan, että pikavipit edustavat vain 1-2 prosenttia maksuhäiriömerkinnän syistä ja että suomalaisten veloista vain 0,3 prosenttia koostuu pikavipeistä.

Kyselyn yhteydessä kuluttajien saama uusi tieto muutti lähes joka viidennen vastaajan suhtautumista positiivisemmaksi pienlainoja ja pikavippejä kohtaan.

Lue lisää:

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat aina ensimmäisten joukossa kuulla ajankohtaisista aiheista sekä vetovoimaisista tarjouksista.

Hemmottelemme toisinaan kaikkia uutiskirjeemme tilanneita myös mukavilla arvonnoilla. Voit peruuttaa tilauksen milloin vain.

Uutiskirjeen tilaamalla hyväksyt tietosuojaselosteemme. Voit halutessasi peruuttaa tilauksen koska tahansa uutiskirjeen linkistä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.