Lokakuussa juhlitaan suomalaista kirjallisuutta sekä suomalaisen kirjallisuuden edelläkävijää, Aleksis Kiveä. Heittäydyimme päivän kunniaksi suomalaisen kirjallisuuden tunnelmaan sekä annamme pari lukuvinkkiä!

10. lokakuuta vietetään Aleksis Kiven päivää, joka on samalla suomalaisen kirjallisuuden päivä. Luonnollisesti tätä suomalaisen kirjallisuuden uranuurtajaa juhlistetaan liputtamalla. Aleksis Kivi oli ensimmäinen suomalainen kirjailija, joka kirjoitti ammatikseen. Siksi voidaan sanoa, että hän loi omalta osaltaan puitteet myös aivan nykykirjailijoille. Häntä pidetään Lönnrotin ja Agricolan kanssa yhtenä suomalaisen kirjallisuuden luojista. Oikealta nimeltään Kivi oli Alexis Stenvall.

Aleksis Kiven tunnetuimmat teokset

Aleksis Kivi syntyi 10.10. vuonna 1834 Nurmijärven Palojoella. Hänen isänsä toimi kylän räätälinä. Ilmeisesti Alexis oli kova sananiekka jo nuorena, sillä hänen kerrotaan uhonneen vanhemmillensa, että hän ”rupeaa runebergiksi”.

Opiskelujen jälkeen Kivi muutti Siuntioon, jossa hän kirjoitti suurimman osan tuotannostaan. Kivi menehtyi vuonna 1872 Tuusulassa.

Tunnetuimpia teoksia mm.

  • Seitsemän veljestä (romaani)
  • Nummisuutarit (näytelmä)
  • Kullervo (näytelmä)
  • Kihlaus (näytelmä)
  • Kanervala (runokokoelma)

Kiven teoksissa on sekä realistisia että romanttisia piirteitä. Seitsemää veljestä pidetään itse asiassa ensimmäisenä merkittävänä suomeksi julkaistuna romaanina. Julkaisun jälkeen kirjaa kritisoitiin vahvasti, sillä se antoi aikansa elämästä ja tapahtumista realistisen ja osin karunkin kuvan. Kiven aikalaiset eivät tätä suoraan hyväksyneet ja teos olikin aliarvostetussa asemassa koko Kiven elinajan.

Aleksis Kiven päivää on juhlittu liputuspäivänä vuodesta 1950 lähtien. Suomalaisen kirjallisuuden päiväksi 10. lokakuuta muuttui vasta vuonna 1978, siihen asti päivä oli omistettu yksin Kivelle.

Mitä lukea nyt?

Suomalainen kirjallisuus on mukavan korkeatasoista. Alle listasimme muutaman luku- ja lahjavinkin syksyn ja talven pimeneviin iltoihin.

  • Saara Turunen: Sivuhenkilö – Taiteilijaromaani, joka vetää lähestulkoon jalat alta ja tempaisee mukaansa. Miltä tuntuu, kun elämä kuljettaa omia hieman erikoisiakin polkujaan? Entä kuinka vastata muiden odotuksiin siitä, mitä tulisi tehdä ja missä onnistua, jos ne eivät ole linjassa omien haaveiden kanssa?
  • Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen – Hotakainen antaa puheenvuoron varsin hiljaisena miehenä tunnetulle moottoriurheilun supertähdelle sekä hänen lähipiirilleen. Tuntematon Kimi Räikkönen -kirja pitää otteessaan myös heidät, jotka eivät lajia itsessään seuraa. Se on humoristinen, paikoitellen liikuttavakin kirja maailmasta, jonne ei ole ennen voinut oikein edes kurkistaa.
  • Kaari Utrio: Paperiprinssi – Sebastian Ross, raajarikko merikapteeni, palaa kotiseudulleen Suurkosken paperiruukille, jossa hän tapaa luutnantin tyttären Wilhelminen. Mitä tapahtuu, kun kaikki sortuu ja Wilhelmine joutuu lähtemään Helsinkiin vieraiden ihmisten määräiltäväksi? Paperiprinssi on yhdistelmä romantiikkaa, faktoja ja huumoria – se kuvaa suomalaisen paperiteollisuuden historiaa omantakeisella tavallaan.
  • Leena Lehtolainen: Surunpotku – Suursuosittu komisario Maria Kallio selvittää mysteeristä jalokiviasiantuntija Jaakko Pulman kuolemaa. Kuolemaan liittyvät tutkimukset vievät Marian kaivamaan niin erään kansanedustajan menneisyyttä, rahapeliä kuin rahanpesuakin.
  • Katja Kettu: Yöperhonen – 1930-luvun Lappiin ja nykyajan Venäjälle sijoittuvat kaksi eri aikatason tarinaa sitoutuvat pikkuhiljaa yhteen. Tositapahtumia ja faktaa sivuava kirja on ajoittain jopa karun todellista luettavaa. Kettu ei kiertele vaikeita ja raakoja asioita. Yöperhoselle on povattu vähintään yhtä kovaa menestystä kuin Ketun tunnetulle Kätilö-teokselle, josta on juuri julkaistu Antti J. Jokisen ohjaama draamaelokuva.

Lapsille suosittelemme Paula Norosen Supermarsu-kirjasarjaa. Se on riemastuttava kuvaus maailman pörröisimmästä supersankarista sekä sen omistajasta, eloisasta Emiliasta. Kielellisesti Supermarsu-kirjat ovat runsaita, reheviä ja kiinnostavia: ne saavat jopa aikuisen lukijan hymähtelemään oivaltaville huomioille. Monet lapset samaistuvat mielikuvitukselliseen tarinaan ja eivät malttaisi laskea näitä kirjoja käsistään ollenkaan! Toinen mainio klassikko on Aino Havukaisen ja Sami Toivosen hauskasti kuvitettu Tatun ja Patun ihmeellinen joulu -kirja. Kirjassa Tatu ja Patu kutsutaan Veeran luo juhlimaan joulua, mutta he päätyvätkin vahingossa Veeran naapurin kotiin. Naapuri ei ole koristellut asuntoaan ollenkaan. Tatu ja Patu haluavat tietysti korjata asian!

Näiden teosten parissa viihdyt niin Aleksis Kiven päivän kuin koko tulevan talvenkin.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa