Etusivu Aleksis kiven päivä – suomalaisen kirjallisuuden päivä

Aleksis kiven päivä – suomalaisen kirjallisuuden päivä

9.10.2015

10. lokakuuta on Aleksis Kiven päivä, joka on samalla suomalaisen kirjallisuuden päivä. Luonnollisesti tätä suomalaisen kirjallisuuden uranuurtajaa juhlistetaan liputtamalla. Kivi oli ensimmäinen suomalainen kirjailija, joka kirjoitti ammatikseen. Häntä pidetäänkin Lönnrotin ja Agricolan kanssa yhtenä suomalaisen kirjallisuuden luojista. Oikealta nimeltään Kivi on Alexis Stenvall.

Hän syntyi 10.10. vuonna 1834 Nurmijärven Palojoella. Hänen isänsä toimi kylän räätälinä. Ilmeisesti Alexis oli kova sananiekka jo nuorena, sillä hänen kerrotaan uhonneen vanhemmillensa, että hän ”rupeaa runebergiksi”.

Opiskelujen jälkeen Kivi muutti Siuntioon, jossa hän kirjoitti suurimman osan tuotannostaan.

Tunnetuimpia teoksia mm.

Kiven teoksissa on sekä realistisia että romanttisia piirteitä. Seitsemää veljestä pidetään itse asiassa ensimmäisenä merkittävänä suomeksi julkaistuna romaanina. Julkaisun jälkeen kirjaa kritisoitiin vahvasti, sillä se antoi aikansa elämästä ja tapahtumista realistisen ja osin karunkin kuvan. Kiven aikalaiset eivät tätä suoraan hyväksyneet ja teos olikin aliarvostetussa asemassa koko Kiven elinajan.

Aleksis kiven päivää on juhlittu liputuspäivänä vuodesta 1950 lähtien. Suomalaisen kirjallisuuden päiväksi 10. lokakuuta muuttui vasta vuonna 1978, siihen asti päivä oli omistettu yksin Kivelle.

Mitä lukea nyt?

Vuosi 2015 on ollut suomalaisen kirjallisuuden saralla vahva vuosi. Alle listasimme muutaman luku- ja lahjavinkin syksyn ja talven pimeneviin iltoihin.

Lapsille suosittelemme Aino Havukaisen ja Sami Toivosen hauskasti kuvitettua Tatun ja Patun ihmeellinen joulu – kirjaa. Kirjassa Tatu ja Patu kutsutaan Veeran luo juhlimaan joulua – mutta he päätyvätkin vahingossa Veeran naapurin kotiin. Naapuri ei ole koristellut asuntoaan ollenkaan. Tatu ja Patu haluavat tietysti korjata asian!

Näiden teosten parissa viihdyt niin Aleksis kiven päivän kuin koko tulevan talvenkin.

Lainasto auttaa myös pienissä menoissa

Lainaston valikoimista löytyy ratkaisut pieniin ja suuriin rahoitustarpeisiin.

Perinteinen valinta pienien menojen rahoittamiseen on Pikalaina. Se löytyy Lainastolta 100–400 euron suuruisena ja sen saa hetkessä tilille. Suurempaa tai joustavampaa rahoitusta kaipaavalle valikoimissa on Joustoluotto, josta voi nostaa tarpeensa mukaisesti 100–3000 euroa. Myös Joustoluotto maksetaan tilille hetkessä hyväksytyn lainahakemuksen jälkeen.