Aleksis kiven päivä – suomalaisen kirjallisuuden päivä

9.10.2015

10. lokakuuta on Aleksis Kiven päivä, joka on samalla suomalaisen kirjallisuuden päivä. Luonnollisesti tätä suomalaisen kirjallisuuden uranuurtajaa juhlistetaan liputtamalla. Kivi oli ensimmäinen suomalainen kirjailija, joka kirjoitti ammatikseen. Häntä pidetäänkin Lönnrotin ja Agricolan kanssa yhtenä suomalaisen kirjallisuuden luojista. Oikealta nimeltään Kivi on Alexis Stenvall.

Hän syntyi 10.10. vuonna 1834 Nurmijärven Palojoella. Hänen isänsä toimi kylän räätälinä. Ilmeisesti Alexis oli kova sananiekka jo nuorena, sillä hänen kerrotaan uhonneen vanhemmillensa, että hän ”rupeaa runebergiksi”.

Opiskelujen jälkeen Kivi muutti Siuntioon, jossa hän kirjoitti suurimman osan tuotannostaan.

Tunnetuimpia teoksia mm.

  • Seitsemän veljestä (romaani)
  • Nummisuutarit (näytelmä)
  • Kullervo (näytelmä)
  • Kihlaus (näytelmä)
  • Kanervala (runokokoelma)

Kiven teoksissa on sekä realistisia että romanttisia piirteitä. Seitsemää veljestä pidetään itse asiassa ensimmäisenä merkittävänä suomeksi julkaistuna romaanina. Julkaisun jälkeen kirjaa kritisoitiin vahvasti, sillä se antoi aikansa elämästä ja tapahtumista realistisen ja osin karunkin kuvan. Kiven aikalaiset eivät tätä suoraan hyväksyneet ja teos olikin aliarvostetussa asemassa koko Kiven elinajan.

Aleksis kiven päivää on juhlittu liputuspäivänä vuodesta 1950 lähtien. Suomalaisen kirjallisuuden päiväksi 10. lokakuuta muuttui vasta vuonna 1978, siihen asti päivä oli omistettu yksin Kivelle.

Mitä lukea nyt?

Suomalainen kirjallisuus on mukavan korkeatasoista. Alle listasimme muutaman luku- ja lahjavinkin syksyn ja talven pimeneviin iltoihin.

  • Kaari Utrio: Paperiprinssi – Sebastian Ross, raajarikko merikapteeni, palaa kotiseudulleen Suurkosken paperiruukille, jossa hän tapaa luutnantin tyttären Wilhelminen. Mitä tapahtuu, kun kaikki sortuu ja Wilhelmine joutuu lähtemään Helsinkiin vieraiden ihmisten määräiltäväksi? Paperiprinssi on yhdistelmä romantiikkaa, faktoja ja huumoria – se kuvaa suomalaisen paperiteollisuuden historiaa omantakeisella tavallaan.
  • Leena Lehtolainen: Surunpotku – Suursuosittu komisario Maria Kallio selvittää mysteeristä jalokiviasiantuntija Jaakko Pulman kuolemaa. Kuolemaan liittyvät tutkimukset vievät Marian kaivamaan niin erään kansanedustajan menneisyyttä, rahapeliä kuin rahanpesuakin.
  • Katja Kettu: Yöperhonen – 1930-luvun Lappiin ja nykyajan Venäjälle sijoittuvat kaksi eri aikatason tarinaa sitoutuvat pikkuhiljaa yhteen. Tositapahtumia ja faktaa sivuava kirja on ajoittain jopa karun todellista luettavaa. Kettu ei kiertele vaikeita ja raakoja asioita. Yöperhoselle on povattu vähintään yhtä kovaa menestystä kuin Ketun tunnetulle Kätilö-teokselle, josta on juuri julkaistu Antti J. Jokisen ohjaama draamaelokuva.

Lapsille suosittelemme Aino Havukaisen ja Sami Toivosen hauskasti kuvitettua Tatun ja Patun ihmeellinen joulu – kirjaa. Kirjassa Tatu ja Patu kutsutaan Veeran luo juhlimaan joulua – mutta he päätyvätkin vahingossa Veeran naapurin kotiin. Naapuri ei ole koristellut asuntoaan ollenkaan. Tatu ja Patu haluavat tietysti korjata asian!

Näiden teosten parissa viihdyt niin Aleksis kiven päivän kuin koko tulevan talvenkin.

Lainasto auttaa myös pienissä menoissa

Lainaston valikoimista löytyy ratkaisut pieniin ja suuriin rahoitustarpeisiin.

Perinteinen valinta pienien menojen rahoittamiseen on Pikalaina. Se löytyy Lainastolta 100–400 euron suuruisena ja sen saa hetkessä tilille. Suurempaa tai joustavampaa rahoitusta kaipaavalle valikoimissa on Joustoluotto, josta voi nostaa tarpeensa mukaisesti 100–3000 euroa. Myös Joustoluotto maksetaan tilille hetkessä hyväksytyn lainahakemuksen jälkeen. Kulutusluotto on puolestaan 2 000–5 000 euron kokoinen laina hieman suurempia hankintoja varten.

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat aina ensimmäisten joukossa kuulla ajankohtaisista aiheista sekä vetovoimaisista tarjouksista.

Hemmottelemme toisinaan kaikkia uutiskirjeemme tilanneita myös mukavilla arvonnoilla. Voit peruuttaa tilauksen milloin vain.

Uutiskirjeen tilaamalla hyväksyt tietosuojaselosteemme. Voit halutessasi peruuttaa tilauksen koska tahansa uutiskirjeen linkistä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.