Haaveiletko ylellisestä kesälomareissusta, haluaisitko uusia sisustusta tai kerryttää varakassaa pahan päivän varalle? Listasimme avuksesi vinkkejä rahan säästämiseen. 

Jos haluat kasvattaa tilisi saldoa pitkällä aikavälillä, kannattaa rahan säästäminen ottaa osaksi omaa arkea jo tänään. Tee pieniä muutoksia päivittäin ja saatat yllättyä. Kenties tilillesi kertyy extraa hulppean kesälomareissun verran lähes huomaamattasi.

Säästä rahaa ruokaostoksissa

  • Tee vähintään viikon ruokalista kerrallaan ja laadi kauppalista sen pohjalta. Muista hyödyntää kaapeista jo löytyvät ainekset.
  • Vertaile hintoja: tarkastele erityisesti yksikköhintoja. Yksittäisen tuotteen pakettihinta saattaa vaikuttaa halvalta, mutta isompi pakkauskoko tulee monissa tapauksissa kilo- tai litrahinnaltaan edullisemmaksi. Tosin pieneen talouteen ei kannata ostaa perhepakkausta, ettet joudu heittämään ruokaa pois.
  • Valmista ruokaa kerralla hieman suurempi määrä ja pakasta loput. Pakastimesta saat otettua ruokaa silloin, kun sinulla ei ole aikaa tai intoa valmistaa ruokaa.
  • Hyödynnä tähteet. Loihdi kekseliäästi uusia ruokalajeja jääkaapin antimista.
  • Ota tavaksesi valmistaa eväät töihin. Se tulee edullisemmaksi kuin ulkona ruokaileminen.
  • Säästä rahaa ja luontoa ottamalla omat kauppakassit ruokaostoksille.
  • Noudata kaikkien rahansäästövinkkien klassikkoa: älä mene nälkäisenä ruokakauppaan. Kylläisenä ei tule tartuttua yhtä helposti heräteostoksiin, kuten vaikkapa suklaapatukoihin tai muihin herkkuihin. Jos ostat esimerkiksi viisi 0,50 euron hintaista suklaapatukkaa viikossa, tekee se vuodessa 130 euroa.
Valitse kauden vihanneksia ja hedelmiä. Marraskuussa erityisen hyviä ovat sitrushedelmät, sillä greippi- ja verigreippisesonki on käynnistynyt. Nyt voit saada myös esimerkiksi meloneita edullisesti. Muista myös kaalit ja juurekset: koska olet esimerkiksi tehnyt lapsuuden nostalgisiin muistoihin vievää kaalilaatikkoa?

Maksa vain tarpeellisista palveluista

  • Netflix, Spotify, HBO Nordic, Disney+ ja monet muut ovat yhä useimmille arkipäivää. Esimerkiksi Netflixin tilaajamäärä paisui uusiin ennätyksiin koronanpandemian aikana. Varmista, että maksat vain käyttämistäsi palveluista: jos suoratoistopalvelu jää vähälle käytölle, se kannattaa irtisanoa.
  • Kuntokeskuksen jäsenyys voi maksaa jopa 800 euroa tai enemmän vuodessa. Summa on perusteltu silloin, jos treenaat aktiivisesti. Jos liikut vain satunnaisesti, sopiva treenipaikka voisi löytyä edullisemmin vaikkapa uimahallista tai metsäpolulta.
  • Kilpailuta puhelinoperaattorisi ja valitse liittymä omien tottumustesi ja mieltymystesi mukaan. Erityisesti kiinteähintaisen datapaketin valinneiden kannattaa hyödyntää pikaviestipalveluja, kuten WhatsApp-, Telegram- ja Skype-sovelluksia. Myös Facebookin Messenger toimii mainiosti viestittelyyn.
  • Napsauta puhelimestasi päälle palvelunumeroihin soittamisen esto sekä esimerkiksi saldomuistutus. Näin lasku ei pääse yllättämään kokonsa puolesta.

Rahansäästöä liikennemenoista

  • Selvitä, miten työpaikallasi suhtaudutaan etätyöpäiviin. Jos ne kuuluvat oman työpaikkasi kulttuuriin, työskentele etänä esimerkiksi kerran viikossa tai jopa useammin. Säästät etätyöpäivien verran työmatkakuluja sekä muun muassa lounasravintolassa ruokailemisen hinnan.
  • Jos mahdollista, suosi joukkoliikennettä ja taita osa matkoista kävellen tai pyörällä. Säästät bensa- ja pysäköintikustannusten verran rahaa.
  • Järjestä kimppakyyti samaan suuntaan kulkevien kesken. Jos se on hankala toteuttaa päivittäin, matkusta kimppakyydillä ainakin satunnaisesti tai esimerkiksi kerran viikossa.
Jätä auto välillä talliin ja kävele, pyöräile tai liiku joukkoliikenteen avulla paikasta toiseen. Säästät bensaa ja pysäköintikuluja.

Säästä rahaa shoppailemalla fiksusti

  • Suuntaa ostoksille silloin, kun sinulla on jokin selkeä tarve. Näin vältyt heräteostoksilta ja teet oikeasti tarpeellisia hankintoja.
  • Tutki materiaaleja esimerkiksi vaatteita ja jalkineita ostaessasi. Valitse ylle vain laadukasta ja pidä niistä hyvää huolta.
  • Jos tarvitset vaikkapa asun arvokkaisiin juhliin, sen vuokraaminen saattaa olla ostamista järkevämpää. Ylellistä juhla-asua ei välttämättä tule käytettyä montaa kertaa, mutta se voi maksaa yllättävän paljon ja unohtua sen jälkeen vaatekaappiin tilaa viemään.

Rahan säästäminen ei toki ole aina helppoa: kohdalle saattaa osua kuukausia, joihin sattuu useita taloutta kuormittavia menoeriä tai tarvetta rahasummalle olisi juuri nyt eikä vasta esimerkiksi vuoden päästä. Tällaisissa tilanteissa voimme Lainastolla olla avuksi. Uusi virtuaalinen Mastercard -luottokorttimme tarjoaa helpotusta arkeesi.

HAE LUOTTOA
Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa