Ajankohtaista » Talous, Työelämä » Kesätyöntekijä, saithan sinulle kuuluvat lisät?


Kesätyöntekijä, saithan sinulle kuuluvat lisät?

24.8.2017

Näin loppukesästä moni kesätyöntekijä odottaa malttamattomana palkkakuittia uurastuksestaan keskellä suloisinta suvea. Kun palkkalaskelma saapuu, kannattaa varmistaa, että palkka on laskettu oikein.

Tarkista peruspalkka sekä erilaiset korvaukset ja lisät

Kun kesätyö päättyy, on aika saada palkka ja työtodistus. Työsuojeluviranomainen ohjeistaa varmistamaan, että työnantaja on noudattanut työsopimuslakia sekä työehtosopimuksen määräyksiä maksaessaan kesätyöntekijän palkkaa. Kannattaa olla tarkkana, sillä virheellisesti maksettuja palkkoja ilmenee joka vuosi. Kiinnitä erityistä huomiota peruspalkan oikeellisuuteen sekä siihen, että kaikki lisät ja esimerkiksi sunnuntaikorvaukset on maksettu kuten pitää.

Jos palkkakuitissa on virhe, pyri selvittämään asia ensin suoraan työnantajan, työpaikan luottamusmiehen tai työsuojeluvaltuutetun kanssa.

Kesätyöntekijällekin kertyy vuosilomaa

Kiinnitä huomiota myös vuosilomaan. “Kesätyöntekijöille kertyy normaalisti oikeus vuosilomaan. Ellei työntekijä ole pitänyt ansaitsemaansa lomaa työsuhteensa aikana, lopputilin yhteydessä maksetaan myös lomakorvaus”, Aluehallintovirasto muistuttaa tiedotteessaan.

Lopputili maksetaan viimeisenä työpäivänä

Kesätyöntekijän lopputili maksetaan työntekijän ilmoittamalle pankkitilille perinteisesti viimeisenä työpäivänä. Samalla on toimitettava palkkalaskelma. Käteismaksu ei ole lähtökohtaisesti vaihtoehto, paitsi jos työntekijällä ei esimerkiksi ole pankkitiliä.

Muista pyytää työtodistus

Palkkakuitin lisäksi toinen tärkeä paperi on työtodistus, joka tulee antaa kesätyöntekijälle työsuhteen päättyessä. Työtodistus on hyvänä tukena tulevaa työ- tai opiskelupaikkaa hakiessa.

Selvitä epäkohdat ensin työpaikalla

Jos huomaat epäkohtia palkkakuitissa tai muussa kesätyöhön liittyvässä asiassa, pyri ensin selvittämään ne suoraan työnantajan, työpaikan luottamusmiehen tai työsuojeluvaltuutetun kanssa. Alaikäisen huoltajat ovat tärkeänä tukena mahdollisissa vastoinkäymisissä. Työsuojelun valtakunnallinen puhelinneuvonta palvelee numerossa 0295 016 620.

Lainasto Oy on monipuolisia rahoitusratkaisuja ja tuottavia sijoitusmahdollisuuksia tarjoava suomalainen rahoitusyhtiö. Löydät valikoimastamme juuria sinua palvelevan lainatuotteen. Voit hakea meiltä Joustoluottoa, Kulutusluottoa tai Pikalainaa. Vastuullisuus on yksi toimintamme kulmakivistä – varmistamme aina luottoa myönnettäessä hakijan todellisen maksukyvyn.

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat aina ensimmäisten joukossa kuulla ajankohtaisista aiheista sekä vetovoimaisista tarjouksista.

Hemmottelemme toisinaan kaikkia uutiskirjeemme tilanneita myös mukavilla arvonnoilla. Voit peruuttaa tilauksen milloin vain.

Uutiskirjeen tilaamalla hyväksyt tietosuojaselosteemme. Voit halutessasi peruuttaa tilauksen koska tahansa uutiskirjeen linkistä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.


Lue myös: