Suomalaisista kotitalouksista 80 prosentilla on vähintään yksi älypuhelin. Koska kyseessä on herkästi hajoava ja päivittäisessä käytössä oleva laite, ei liene ihme, että erilaiset korjauspalvelut ovat kysyttyjä. Yksi tyypillisimmistä pulmista on matkapuhelimen rikkoutunut näyttö.

Näyttölasin hajoaminen loistaa älypuhelinten korjaustilastojen kärjessä. Näytön korjauksen lisäksi muita yleisimpiä syitä korjausliikkeessä asioimiseen ovat latausliittimien ja nappien toimimattomuus sekä erilaiset kosteusvauriot.

Virheitä sattuu huolellisimmillekin

Vaikka kuinka käsittelisi puhelintaan varoen, voi se joskus tippua kädestä asfalttiin, saada turhan kovakouraista käsittelyä käsilaukussa tai joutua taskussa puristuksiin yhdessä kotiavaimien kanssa. Tyypillisesti matkapuhelimen näyttö särkyy nurkasta. Rikkoutunut näyttö voi estää puhelimen käytön kokonaan. Sen korjaamisen hinnat vaihtelevat merkittävästi toimijasta ja puhelinmallista sekä -merkistä riippuen. Näytön korjaaminen maksaa tyypillisesti 100–200 euroa, eli mistään halvasta lystistä ei ole kyse. Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että edullisimpien puhelinmallien korjaus maksaa noin 100–150 euroa ja kalliimpien noin 200 euroa tai jopa huomattavasti enemmän. Muun muassa iTapsa ja Fonum ilmoittavat esimerkiksi iPhone 7:n näytön korjauksen listahinnaksi 379 euroa.

Vain hellää käsittelyä matkapuhelimen näytölle

Puhelimen oma suojalasi ei riitä suojaamaan näyttöä kovilta kolhuilta. Lasi on varsin ohutta, sillä kännykän on pystyttävä tunnistamaan sormen painallukset vaivatta. Nykyistä paksumpia laseja olisi mahdollista asentaa puhelimiin, mutta se nostaisi älykännyköiden hintaa ja saattaisi aiheutua kynnyskysymykseksi puhelimen ostajan näkökulmasta.

Suojakotelon sekä -kalvon tai -lasin hankkiminen lisävarusteena puhelimeen onkin erinomaisen hyvä idea. Kalvo tekee lasin vahvemmaksi ja suojaa sitä samalla lasin pintajännitystä heikentäviltä naarmuilta.

Kivi, sora ja asfaltti tekevät suurinta hallaa

Näyttö särähtää rikki yllättävän helposti. Pahinta jälkeä tekee nurkka edellä putoaminen kiville, soralle tai asfalttiin. Ensimmäinen isku ei välttämättä vielä aiheuta näkyviä vaurioita, mutta toistuvat iskut aiheuttavat lasiin mikrosäröjä. Lopulta lasi hajoaa epäonnisen kolahduksen osuessa kohdalle.

Vanhaa korjaamaan vai uutta ostamaan

Jos älypuhelimen näyttö hajoaa, kannattaa pohtia eri mahdollisuuksia. Mikäli puhelin on vanha tai ostohinnaltaan kovin edullinen, saattaa uuden hankkiminen olla vanhan korjaamista kannattavampaa. Käy ennen päätöksen tekemistä kysymässä korjauksen hintaa viralliselta huoltoliikkeeltä.

Osa huoltoliikkeistä lupaa korjata rikkoutuneen näytön ennätysajassa, jopa tunnissa, toisilla on pidempi toimitusaika. Puhelimen merkki ja malli vaikuttavat varaosien saatavuuteen ja sitä kautta palveluaikaan sekä hintaan.

Kovia riskejä omatoimisille

Puhelimen näytön rikkoutumisesta turhautuneet uskalikot ovat tilanneet varaosat verkosta aikomuksenaan korjata näyttö itse. Näytön korjaaminen olisi kuitenkin parasta jättää ammattilaisten tehtäväksi, jotta korjaus ei epäonnistuisi. Esimerkiksi puhelimen piirilevyt eivät kestä varomatonta käsittelyä ja puhelimesta voi pahimmassa tapauksessa tulla täysin korjauskelvoton.

Selvitä vakuutusyhtiön kanta

Takuu ei välttämättä korvaa varomattoman käsittelyn aiheuttamaa puhelimen näytön rikkoutumista. Voit kuitenkin hakea korvausta vakuutusyhtiöltä omasta vakuutusturvastasi riippuen. Huomioithan kuitenkin, että korjauskulut voivat jäädä omavastuuta alhaisemmiksi ja tällöin vahinkoa ei korvata. Jos vahinko tapahtui reissun päällä, muista selvittää mahdollisuutesi hakea korvausta matkavakuutuksesta.

Äkillisissä rahanmenoissa, kuten näytön hajotessa voit turvautua Lainasto Ostosrahaan. Ostosraha on korvannut aiemmat tuotteemme sisältäen niiden parhaat ominaisuudet kuten pikavipin nopean saatavuuden ja joustoluoton joustavuuden. Ostosrahaan automaattisesti kytkettyyn virtuaaliseen Mastercard-luottokorttiin saa aluksi 300-500 euron luottorajan, mutta luottorajaa on mahdollista korottaa jopa 3000 euroon saakka.

Lähteet: Tilastokeskus ja Yle

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa